De ontspanningsmassage is een gehele lichaamsmassage. Deze massage is echter ook uitermate geschikt voor bijvoorbeeld een rug en schouderpartij gedurende een half uur. Tijdens de ontspanningsmassage worden verschillende technieken, uit de klassieke massage, op een zachte wijze toegepast. De voornaamste vind je hieronder:

Effleurage: Dit behelst (herhalende) strijkende bewegingen over de huid met weinig of matige druk, waarbij een kortere of langere streek over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een lichte retourstreek.

Petrissage: Dit is het kneden van spieren. Verwante technieken zoals wringen, het rollen van de huid, het oppakken en knijpen van de huid en het maken van plukbewegingen met duim en middelvinger – pas ik, indien nodig of gewenst. ook toe.

Tapotage : Hierbij maakt ik een serie, meestal snelle, ritmische slagen (met de vingertoppen, de muis dan wel zijkant van de handen, bolle handen, of gesloten vuisten) die afwisselend met beide handen worden toegediend. Net zoals de meeste massagetechnieken is ook tapotement gericht op het bevorderen van de doorbloeding en afvoer van afvalstoffen uit het lichaam.

Fricties: Dit zijn kleinschalige, doorgaans cirkelvormige, druk/wrijf-bewegingen met handen of duimen.

Compressie: Hierbij wordt er druk uitgeoefend met een hand of beide handen, gesynchroniseerd met jouw ademhaling. Hiermee kan ik bredere spierbundels en weefsels diep masseren.

Rekken:  hiermee wordt de soepelheid van de gewrichten bevorderd en de spierspanning verder verminderd door spieren te verlengen. Rekken geeft bovendien een gevoel van ruimte.

Pulsing: Een kleine, snelle beweging (schudding/trilling) van de weefsels, door bijvoorbeeld een voet vast te pakken en het  in horizontaal in beweging brengen van het been tot en met de heup.