Voordat de daadwerkelijke massage begint, reguleren we samen de ademhaling om zo de energie (Mana) in ons lichaam te vermeerderen. In stilte starten (traditionele) Lomi Lomi beoefenaars de Lomi behandeling met een Pule (gebed) voor de cliënt en voor zichzelf. Hierbij rusten mijn handen zachtjes op je rug. Er kan door jou een intentie gezet worden voor de heling die je wenst te ontvangen. Misschien wil je iets heel graag loslaten of juist affirmeren. Deze intentie wordt meegenomen in de massage. Tijdens de massage wordt er fijne, rustgevende Hawaiiaanse muziek gedraaid, zodat je je nog meer kan wanen op deze prachtige eilanden en nog dieper kan ontspannen. 

Bij de Lomi Lomi wordt het hele lichaam  gemasseerd met warme kokosolie. De massage wordt gegeven in een vloeiende, ritmische beweging met de onderarmen en handen. De Flying Dance, een Hawaiiaanse bewegingsmeditatie waarbij er bewogen wordt vanuit de heupen, ligt daaraan ten grondslag. Sommige mensen beschrijven de massage alsof er zachte golven bewegen over het lichaam.

Een ander kenmerk van een Lomi Lomi massage is dat er verschillende delen van het lichaam tegelijkertijd gemasseerd worden. Zo kan je je volledig ontspannen aangezien het onmogelijk is, of althans zeer moeilijk is, voor de hersenen om zich te richten op de twee verschillende gebieden tegelijk.  Dit geeft als uitwerking een diep gevoel van balans en harmonie. Tijdens de Lomi Lomi massage zal ook altijd de buik worden gemasseerd, daar waar de ziel, volgens de Hawaiianen woont.

Tijdens de massage wordt er gemasseerd vanuit het hart, met Aloha. Werken met Aloha tijdens de Lomi Lomi massage betekent werken met universele liefde en intentie. Een mooie en allesomvattende omschrijving voor de Lomi is dan ook ‘liefdevolle massage’. Het voelt alsof je met de fluwelen pootjes van een tevreden kat aangeraakt wordt. Ik werk heel intuïtief met de opdrachtgever. In dit opzicht is er geen vaste indeling of volgorde voor de massage en is elke massage daarmee uniek.