Verbinden

Hoewel er veel verschillende interpretaties en stijlen zijn ontwikkeld binnen de yoga, zijn alle yogi’s het over één ding eens. Yogabeoefening is een compleet systeem om lichamelijk én geestelijk vitaal te blijven en deze te verenigen. Het woord ‘yoga’ zegt het al. Het is afgeleid van het Sanskriet woord ‘yuj’, dat ‘verenigen’, ‘verbinden’ betekent. Het staat ook in verband met het woord juk, een juk dat twee delen tot één samenbrengt.  Het is de leer van de verbinding van tegenstellingen: van lichaam en geest, van onwetendheid en bewustzijn, van buiten en binnen, van de individuele geest naar de universele bron.

Tegenwoordig wordt het meestal geassocieerd met de beoefening van fysieke houdingen (asana’s). Dit biedt dus echter slechts een klein aspect van de traditie als geheel. Yoga gaat over bewustwording, zien en voelen wie je werkelijk bent. Je focus in het moment. Dit kan je onder meer ontdekken en ontwikkelen door de welbekende houdingen (asana’s). Maar ook door ademhalingstechnieken (pranayama), (geleide) meditatie en handgebaren (mudra’s) met vele positieve effecten als gevolg. Meer lezen over de effecten van yoga? Neem dan eens een kijkje op de pagina: https://laulea.nl/index.php/effecten-van-yoga/

Yoga Sutra

Patanjali’s ‘Yoga Sutra’s’ vormen de traditionele basis van yoga, waarin hij een achtvoudig pad van de beoefening schetst. Dit pad is een gids voor individuen die toegewijd zijn aan het creëren van een eenheid tussen lichaam, geest en ziel. Hoewel de Yoga Sutra’s bestaan uit korte, eenvoudige verzen, zitten ze vol diepgang en praktische wijsheid. Degenen die (vooral) een spirituele beoefening volgen, kunnen ervoor kiezen om regelmatig de Sutra’s te bestuderen of erover te mediteren. Tevens kan je deze wijsheid ook heel goed in het dagelijks leven gebruiken.

Aangenomen wordt dat de Yoga Sutra’s veel aanzien hebben gekregen tijdens het begin van de populaire yogacultuur in de 20e eeuw. Andere teksten, zoals de ‘Bhagavad Gita’ en ‘Yoga Vasistha’, werden voorheen beschouwd als de belangrijkste gezaghebbende teksten.