Meerdere studies hebben de vele voordelen van yoga bevestigd. Het beoefenen van yoga kan goed zijn voor je gezondheid, het kan je sterker en flexibeler maken en kan symptomen van stress, depressie en angst verminderen. De effecten zullen kleiner of groter zijn, afhankelijk van het type yoga wat wordt beoefend en de frequentie van beoefening. Alle effecten van yoga op wetenschappelijke gronden kan je hieronder lezen.

 • Yoga vermindert stress en helpt ontspannen. Meerdere onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat het de afgifte van cortisol, het voornaamste stresshormoon, afneemt.
 • Het vermindert symptomen van angst. Yoga benadrukt namelijk het belang van aanwezig te zijn in het moment en het ervaren van rust, waardoor angst verholpen kan worden.
 • Het kan voor minder ontstekingen zorgen. Een ontsteking is een normale immuunrespons, maar chronische ontstekingen kunnen uiteindelijk bijdragen aan een groter ziektebeeld
 • De hartgezondheid kan verbeterd worden en verschillende risicofactoren voor hartziekte kunnen verminderen. Door yoga te combineren met een gezonde leefstijl wordt het effect vergroot.
 • Yoga verbetert je levenskwaliteit aanzienlijk, zoals een beter humeur en meer energie.
 • Het kan een uitstekende aanvulling zijn op bestaande therapie bij sommige aandoeningen. Zo vermindert yoga de symptomen van chemotherapie, zoals misselijkheid en overgeven, en wordt er minder pijn en vermoeidheid ervaren, voel je je levendiger en is er meer acceptatie en ontspanning. Daarnaast kan yoga bij ziekte de slaapkwaliteit en het spirituele welzijn helpen verbeteren en symptomen van angst en depressie verminderen
 • Symptomen van depressie kunnen geweerd worden door de productie van de stresshormonen in het lichaam te beïnvloeden. Dit kan doordat yoga de cortisolwaarden kan verminderen, een stresshormoon dat serotonine beïnvloedt, de neurotransmitter die vaak in verband wordt gebracht met depressie
 • Het dagelijks beoefenen van yoga kan gunstig zijn voor mensen met chronische pijn. Bij het verminderen bij aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom en osteoartritis is dit al meermaals bewezen.
 • Yoga kan de slaapkwaliteit verbeteren, omdat yoga de afgifte van melatonine verhoogt, een hormoon dat het slaap- en waakritme reguleert. Yoga heeft ook een duidelijk gunstig effect op angst, depressie, chronische pijn en stress, allemaal veel voorkomende veroorzakers van slaapproblemen.
 • Het verbetert de flexibiliteit en balans door specifieke poses uit te oefenen die een beroep doen op je flexibiliteit en balans.
 • Het bevordert een beter ademhaling. Pranayama, ofwel yogisch ademhalen, is een oefening in yoga gericht op het controleren van de ademhaling door middel van ademhalingsoefeningen en technieken. Deze ademhaling zorgt voor een aanzienlijke verhoging van de vitale capaciteit (De vitale capaciteit is een maatstaf van de maximale hoeveelheid lucht die uit de longen kan worden geperst) Dit is vooral belangrijk voor mensen met longziekte, hartproblemen en astma. Een betere ademhaling kan bovendien je uithoudingsvermogen en prestaties verbeteren, en je longen en hart gezond houden.
 • Yoga stimuleert de nervus vagus , waardoor op effectieve wijze migraine kan worden verlicht. De intensiteit en het aantal aanvallen kan verminderen, door enkel yoga of in combinatie met een reguliere behandeling.
 • Het legt nadruk op mindfulness wat weer in verband staat met het stimuleren van gezonde eetgewoonten, oftwel Mindful eten/intuïtief eten. Het mindful eten zorgt daarmee voor een stabiele bloedsuikerspiegel, bevordert gewichtsverlies en helpt bij het behandelen van eetstoornissen.
 • Het zorgt van ontwikkelen van meer spieren, met name meer kracht in het bovenlichaam, een beter uithoudingsvermogen en een lager vetpercentage van het lichaam